RSS

AMĂNUNTE DIN EDEN

24 Sep

Se ştie din Scripturi (Geneza) că Adam şi Eva au fost puşi în Eden însoţiţi de următoarea urare:

“CREŞTEŢI, ÎNMULŢIŢI-VĂ, UMPLEŢI PĂMÂNTUL ŞI STĂPÂNIŢI-L”!

Stăpânirea pământului este o problemă dificilă atât de realizat cât şi de comentat. Dar totuşi o încercare cât mai penetrantă cred că ne poate face să înţelegem mult, mult mai bine Scriptura, şi evident felul în care trebuie să ne raportăm la ea :

Romani 12:2 Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înoirea minţii voastre, CA SĂ PUTEŢI DEOSEBI BINE VOIA LUI DUMNEZEU: cea bună, plăcută şi desăvârşită.

Planeta pe care locuim acum este un sistem extrem de complex a cărei evoluţie este determinată de extrem de multe variabile. Nu toate variabilele depind unele de altele, dar împreună determină la un moment dat starea planetei. Din cauza acestei complexităţi sistemul pare a avea un comportament haotic, aproape imposibil de gestionat. Unde mai pui că pe planeta pământ sunt o mulţime de alte sisteme ceva mai mici, comportamentul lor fiind de asemenea determinat de o mulţime de parametrii (variabile). Mintea umană, până acum, nu este în stare să gestioneze sisteme de o asemenea complexitate într-un mod optim. Vezi prognoza vremii din subiectul “teoria haosului determinist” tratat pe Wikipedia. Asta înseamnă că Adam şi Eva, deşi erau perfecţi, trebuiau să înveţe să-şi gestioneze lumea în care urmau să vieţuiască veşnic. Eu presupun că la început nu aveau nici un fel de cunoştinţă atât în ceea ce priveşte sistemul în care trăiau cât şi despre posibilele evoluţii, în cazul unor intervenţii din afară, cu finalitate dezastruoasă a sistemului. Realitatea de astăzi poate confirma din plin acest lucru. Încercarea de a stăpâni şi de a influenţa toţi parametrii sistemului numit “planeta pământ” spre a determina o evoluţie stabilă, optimă şi pe timp indefinit (probabil infinit) cere eforturi supraomeneşti pe de-o parte iar pe de altă parte o cunoaştere amănunţită a sistemului şi a tuturor parametrilor acestuia.

De aceea interdicţia de a mânca din POMUL CUNOŞTINŢEI BINELUI ŞI RĂULUI însemna că Dumnezeu le spune: NU FACEŢI NIMIC FĂRĂ ACORDUL MEU! NU FACEŢI NIMIC PE CONT PROPRIU! PENTRU CĂ NU VEŢI ŞTI CE URMĂRI VOR AVEA ACŢIUNILE VOASTRE!

Să exemplificăm:

1. Oamenii au început să taie pădurile. Părea a fi minunat. Lemn pentru foc, lemn pentru stâlpi, lemn pentru acoperişuri la case, lemn pentru sculpturi etc… etc… Toate bune şi frumoase, dar cine s-ar fi gândit că după 5.000-6.000 de ani, exploatarea neraţională a pădurilor a dus la efecte neplăcute cum ar fi: deşertificarea, alunecările de teren, apariţia fenomenelor meteorologice de intensitate inimaginabilă. Deci efectele pe termen lung ale acestei acţiuni a lor n-au putut fi anticipate de nici o minte omenească oricât de sclipitoare ar fi fost.

2. Prin anii 1950 – 1960 au fost descoperite spray-urile. “Puf, puf!” şi mirosul a dispărut! Toate bune şi frumoase, dar după 25 – 30 de ani s-a constatat că freonii din spray-uri eliberaţi în atmosferă au subţiat stratul de ozon atât de mult încât radiaţiile ultraviolete au început să aibă efecte foarte nocive asupra epidermei umane. Deci efectele pe termen lung ale acestei acţiuni a lor n-au putut fi anticipate de nici o minte omenească oricât de sclipitoare ar fi fost.

Concluzia mea este că, din aceste motive, Adam şi Eva urmau să treacă printr-o perioadă de vulnerabilitate. Această perioadă era perioada în care Dumnezeu urma să-i înveţe să deosebească binele de rău în aşa fel încât să nu fie nevoiţi să experimenteze în mod practic (fizic, real) răul. Adică să poată întreţine şi exploata optim, maxim şi pentru veşnicie mediul în care urmau să trăiască veşnic.

În această perioadă puteau fi păcăliţi dacă nu ascultau exclusiv de Dumnezeu.

Deci, în consecinţă, practic ce-au făcut Adam şi Eva? Adică ce se înţelege prin termenul folosit de mine pe topicul “Ce faptă au făcut Adam şi Eva?”, şi anume termenul “privatizare”?

Au început să desfăşoare activităţi fără a cere permisiunea lui Dumnezeu. Din această cauză, li s-au deschis ochii şi şi-au dat sema că sunt goi. Evident că acea goliciune era formată de fapt din mai multe tipuri de goliciuni, una fiind cea vestimentară, dar cea mai importantă goliciune pe care ei au conştientizat-o a fost că încercau să ascundă ceva lui Dumnezeu. Apoi faptul că s-au aflat dintr-o dată în faţa unor probleme pe care trebuiau să le rezolve singuri şi, posibil, să-şi fi dat seama că au nevoie de un ajutor. Din această cauză, cred eu, ei s-au ascuns atunci când Dumnezeu I-a strigat probabil pe nume.

Dar subiectul cu deschiderea ochilor este un alt subiect şi încă lucrez din greu la el, deşi poate până la urmă s-ar putea să fie un subiect foarte uşor de înţeles. Vom vedea. 🙂

Advertisements
 

11 responses to “AMĂNUNTE DIN EDEN

 1. Adi

  29/09/2011 at 14:13

  Foarte bine, Tinule, felicitari!!

   
 2. Misu

  03/10/2011 at 01:18

  bre, la problemele astea ma gandeam cand eram adolescent, ce trebuie sa intelegeti dv. este ca adam si eva nu au existat, deasemenea nici urmele potopului universal nu sunt de gasit, dovezile fizice palpabile povestesc alta istorie, total diferita.
  Numai bine !

   
 3. constantinstancu

  03/10/2011 at 10:12

  Termenul “bre” l-am folosit acu vre-o 37 de ani, pe vremea când eram la o şcoală la Brăila. Termenul “bre” mi-a readus în memorie o grămadă de amintiri ale acelor vremuri. Mulţumesc şi pentru asta.
  Mulţumesc pentru comentariu bre Mişule! Este binevenită această remarcă şi mulţumesc frumos pentru ea. Nici eu nu sunt convins 100% cu chestiile astea dar pe lângă varianta ştiinţifică eu mai adaug şi această variantă (care, dacă se dovedeşte a fi adevărată, are fundamente tot ştiinţifice!). Ca să avem de unde alege. Ca să nu păţim ca Adam, care săracul n-avea nici o alternativă în alegerea soţiei 🙂

  V-aş propune să lecturaţi şi:

  https://tinutinu.wordpress.com/2011/05/03/se-poate-demonstra-ca-biblia-si-numai-biblia-este-de-natura-divina/

  unde arăt că prin metode ştiinţifice s-ar putea totuşi demonstra că Biblia este inspirată de Dumnezeu.

  Repet, este o alternativă de studiu atât pentru oamenii studioşi cât şi pentru cei ce n-au altceva mai bun de făcut. 🙂

   
 4. ediorgu

  04/10/2011 at 11:44

  Daca Adam si Eva invatau sa exploateze in mod optim si pentru vesnicie resursele, ce garantia exista ca unul din copiii lor, sau copiii copiilor lor, nu ar fi facut acelasi lucru ca si ei, adica sa faca vreo prostie fara sa-i intrebe pe parinti sau pe Dumnezeu? Incercati si d-vostra sa duceti o viata implinita in care nu puteti fi inventiv, in care sa cereti aprobare pentru orice actiune, in care nu poti avea satisfactia gasirii unei solutii bune, chiar dupa ce de cateva ori ai incercat si ai esuat… succesuri!
  Si daca ei au stricat masinaria facand actiuni de capul lor, de ce Dumnezeu nu a reparat lucrurile dupa aia, si eventual sa le arate niste viziuni cu urmarile eventuale, ca doar stia ca ei sunt mici si prosti? Asa o sa fac si eu cu copilul meu dupa ce o sa faca ceva ce i-am spus sa nu faca – o sa-l blestem sa se chinuie de atunci inainte, si toti urmasii lui sa sufere din cauza alegerii lui si sa se chinuie la fel.

  Va doresc reinterpretari placute in continuare!

   
  • Adi

   04/10/2011 at 15:55

   Edi, poate profiti de ocazie sa imi raspunzi la ce te-am intrebat: cum vezi posibilitatea ca intreaga ta religie sa fie intemeiata pe o minciuna??

    
 5. constantinstancu

  05/10/2011 at 23:26

  Ediorgu,
  Îmi cer scuze pentru faptul că voi întârzia puţin cu răspunsul (răspuns care reprezintă părerea mea). Am ceva de lucru, este urgent şi cere ceva timp.

   
 6. constantinstancu

  21/10/2011 at 22:51

  Ediorgu,
  Ai o anumită poziţie legată de credinţa în existenţa sau neexistenţa a lui Dumnezeu? Ai un anume fel de a înţelege lucrurile ? Sau doar ai emis o sentinţă asupra a ceea ce am scris eu mai sus ?
  Nu-mi dau seama cât de bine cunoşti Scriptura (Biblia). Am nevoie de aceste date pentru a şti la ce nivel să abordez subiectul. Nu mă refer neapărat la complexitate intelectuală ci mai degrabă la nivelul de tratare specifică a conţinutului Bibliei. Sunt multe de comentat dar lucrurile trebuiesc abordate în raport cu profilul interlocutorului.
  Problematica dezvoltată de tine mai sus poate avea diverse şi mai mult sau mai puţin complexe abordări, şi de aceea, înainte de a încerca un răspuns, am rugămintea să precizezi în ce raporturi te afli cu Biblia şi conţinutul ei.

   
 7. Adi

  22/10/2011 at 10:17

  Tinu, Edi e un ticalos… vezi de cate ori l-am intrebat ceva extrem de simplu… si mereu se fofileste sa raspunda!

   
 8. constantinstancu

  12/11/2011 at 03:03

  Adi,
  Merci, o să-l citesc.

   
 9. Mizantropescu

  29/01/2012 at 19:24

  ..si uite cum dupa primul comment, sunt nevoit sa spun ca m’am grabit. In articolul asta esti mai putin rigid.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: